Waarom is huisvesting zo duur geworden?

waarom-is-wonen-zo-duur?
Image source - Pexels.com

Inhoudsopgave

In de meeste grote steden in de VS stijgen de woonlasten sneller dan de inkomens. Waar het vroeger misschien 800 dollar per maand kostte om een appartement met één slaapkamer te huren, betaal je nu zoveel voor een studio en deel je een badkamer met je buurman.

Waarom is huisvesting zo duur geworden?

Simpelweg omdat er te weinig huizen zijn. Dit is geen nieuw probleem. Alleen is het de laatste tien jaar veel nijpender geworden. De VS heeft een chronisch tekort aan woningen in verhouding tot de vraag. Dat is al zo sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Naarmate de economie groeit, trekken meer mensen naar de stad om te werken, maar het aanbod van nieuwe woningen groeit niet snel genoeg om aan de stijgende vraag te voldoen. Het gevolg is dat de prijs van een woning stijgt en voor veel mensen buiten bereik komt.

Een krimpend aanbod van betaalbare woningen.

Deze grafiek toont het woningaanbod in verhouding tot de vraag. Zoals u kunt zien, is de kloof tussen vraag en aanbod sinds de jaren 50 dramatisch toegenomen. Het aantal huishoudens neemt toe, maar het aantal woningen neemt niet in hetzelfde tempo toe. Dit is een belangrijke reden dat de kosten van huisvesting de loonstijging hebben overtroffen, zodat het bezitten van een huis bijna onmogelijk is geworden voor iedereen behalve de rijksten.

Rijke mensen kopen alle huizen op…

Dit is waar, maar het is niet de enige reden dat wonen zo duur is geworden. Hoewel het waar is dat de rijken een onevenredig groot deel van de woningen in de VS bezitten, is dat niet de enige reden dat woningen duur zijn. In feite kopen de rijken geen huizen. Ze kopen beleggingspanden of verhuren ze aan huurders. De rijken worden rijker, maar dat doen ze niet door huizen te kopen en ze dan snel te verkopen. Het is waar dat er minder huizen beschikbaar zijn voor mensen zonder veel geld om te investeren. Maar er is nog een reden waarom wonen duur is – culturele veranderingen in hoe we tegen wonen aankijken.

Culturele veranderingen in onze kijk op huisvesting.

In de jaren 50 en 60 zagen mensen huisvesting over het algemeen als een consumptiegoed, zoals voedsel of benzine. De meeste mensen verwachtten dat ze om de paar jaar zouden verhuizen en dat hun huis in waarde zou dalen. Mensen lieten hun keuken elke tien jaar of zo vernieuwen, en de meeste mensen deden weinig moeite om hun huis te onderhouden. In de jaren 70 en 80 begon deze benadering van huisvesting te veranderen. Verenigingen van huiseigenaren verschenen en moedigden meer mensen aan om voor hun huizen te zorgen. De echte verandering kwam echter in de jaren ’90, toen mensen hun huis als een investering begonnen te zien. Mensen begonnen hun huis te zien als een bezit dat in waarde zou stijgen.

Protectionisme en de gig-economie zijn slecht voor huisvesting.

De huizenmarkt is een wereldwijde markt. Aan de vraag naar woningen in de VS wordt voldaan door een aanbod van huizen in China, Bangladesh en Canada. Aan het aanbod van een bepaald type huis in het ene land kan worden voldaan door huizen in een ander land. Het opleggen van tarieven op ingevoerde goederen, waarvan we de economische effecten in andere artikelen hebben onderzocht, zal waarschijnlijk een negatief effect hebben op de huizenmarkt. Als je de kosten van geïmporteerde goederen verhoogt, zullen mensen er waarschijnlijk minder van kopen. Dat zal waarschijnlijk de vraag naar nieuwe huizen in de VS doen dalen en het moeilijker maken voor mensen hier om een betaalbare woning te vinden.

Conclusie

Als u een huis wilt kopen, moet u meer geld sparen dan ooit tevoren. En als u huurt, kan uw huur stijgen omdat de vraag naar woningen groter blijft dan het aanbod. Als je in een grote stad wilt wonen, zul je er waarschijnlijk aan moeten wennen om dicht bij elkaar te wonen.

Gerelateerde blogs

Je hebt misschien ook interesse in:

De essentie van disaster recovery service

In de moderne bedrijfsvoering is het beheer van gegevens en de bescherming ervan van cruciaal belang. De dreiging van datalekken, cyberaanvallen en natuurrampen benadrukt het

Hoe ontstaat een verstopping in het riool?

Een verstopping in het riool kan voor flinke problemen zorgen. Denk aan overstromingen, vervelende geuren en een slechte hygiëne. Maar hoe ontstaat zo’n verstopping eigenlijk?